Διατροφή για Υγιή Καρδιά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διατροφή για Υγιή Καρδιά

Η

υγιεινή διατροφή αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα και τη διακοπή του καπνίσματος. Βελτιώνοντας τη διατροφή σας, μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, με πολλούς τρόπους: μέσω της μείωσης της υψηλής χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και των επιπέδων ινσουλίνης, καθώς και μέσω της πρόληψης της παχυσαρκίας ή της απώλειας τυχόν περιττών κιλών και ως εκ τούτου βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος επιθυμεί να πάρει προληπτικά μέτρα, έχει αυξημένους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, ή έχει ήδη κάποιο πρόβλημα με την καρδιά, θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικούς και να λάβει εξατομικευμένα την κατάλληλη διατροφική και ιατρική καθοδήγηση.

Το καλό είναι ότι μια διατροφή στοχευμένη για την καλή υγεία της καρδιάς είναι σχετικά εύκολη στον σχεδιασμό και στην τήρησή της, με την κατάλληλη πάντα διατροφική και κλινική υποστήριξη. Στο κέντρο μας, με την ταυτόχρονη παρακολούθηση από τον κλινικό διαιτολόγο και καρδιολόγο, ειδικά εάν λαμβάνετε ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα διασφαλίσετε όχι μόνο υγιεινή διατροφή αλλά και υγιή καρδιά.

Συνοπτικά, θα πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζετε τις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού σας, ούτως ώστε να μπορείτε να υπολογίζετε τις μερίδες των γευμάτων που συνολικά χρειάζεστε ημερησίως. Επίσης είναι κρίσιμο να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τη φυσική δραστηριότητα, η οποία είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της καρδιάς. Σε ό,τι αφορά τις διατροφικές επιλογές, μια πρώτη συμβουλή είναι να εστιάσετε συνολικά στη διατροφή που ακολουθείτε και στα είδη των τροφίμων, παρά μεμονωμένα στα λίπη, στη χοληστερόλη ή σε συγκεκριμένες βιταμίνες. Κανένα θρεπτικό συστατικό και καμία βιταμίνη από μόνη της δεν θα σας εξασφαλίσει υγεία. Υπάρχουν εντούτοις κάποια τρόφιμα τα οποία συνδυαστικά μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια δεύτερη συμβουλή είναι ότι θα πρέπει να ξεχάσετε τον κανόνα ‘Τρώω τα πάντα με μέτρο’. Καλώς ή κακώς σήμερα γνωρίζουμε ότι κάποια τρόφιμα είναι σαφώς εχθροί της υγείας μας και θα πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή μας.

Για μια υγιή καρδιά, λοιπόν, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στα φρούτα και στα λαχανικά, στα τρόφιμα ολικής άλεσης, στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, στο άπαχο κοτόπουλο και ψάρι, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα φυτικά έλαια. Αντιθέτως, θα πρέπει να περιορίσετε το αλάτι, το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, και τη ζάχαρη. Διαβάστε περισσότερα για το αλάτι εδώ.

Τέλος σημαντικό δεν είναι μόνο το τι αλλά και το πόσο τρώμε. Η υπερφαγία δεν οδηγεί μόνο στη συσσώρευση κιλών… Ένα μεγάλο ποσοστό καρδιακών επεισοδίων έπεται ενός πλούσιου γεύματος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Συνήθως οι μερίδες των εστιατορίων είναι πολύ μεγαλύτερες από την ποσότητα που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο μεγάλη είναι η μερίδα που μας σερβίρεται, τόσο περισσότερο τείνουμε να τρώμε. Όταν βρίσκεστε λοιπόν σε εστιατόριο, προσπαθήστε να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες, όπως να τρώτε το μισό περιεχόμενο του πιάτου σας, να μην παραγεμίζετε το πιάτο σας, να τρώτε αργά, να τρώτε μεγαλύτερες μερίδες τροφίμων χαμηλής θερμιδικής αξίας και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά και μικρότερες μερίδες τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας και με υψηλό ποσοστό αλατιού, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτή η στρατηγική θα ωφελήσει τόσο τη σιλουέτα όσο και την καρδιά σας.