Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Πολίτικη σαλάτα

Πολίτικη σαλάτα

Πολίτικη σαλάτα

Συστατικά

Για 6 μερίδες:

Για την σαλάτα:

  • 500 γρ. λάχανο, τριμμένο

  • 5-6 μεγάλα καρότα, τριμμένα

  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες κομμένες σε ζουλιέν (μπαστουνάκια λεπτά)

  • 7-10 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα τους και τα κοτσάνια τους)

  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • Χυμό από 1 λεμόνι μεγάλο

  • Θαλασσινό αλάτι

Για το ντρέσινγκ:

  • ½ κούπα ελαιόλαδο

  • ¼ της κούπας ξύδι λευκό ή βαλσάμικο χωρίς ζάχαρη

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Παραδοσιακή συνταγή για σαλάτα με λάχανο, γνωστή σε όλους και ως πολίτικη. Προσεγμένη σε λιπαρά άλλα με όλη τη γεύση και τη νοστιμιά της κλασσικής συνταγής.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει μόλις 230 θερμίδες και αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας μας σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, καλύπτοντας σχεδόν το 70 % των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές τις πολύτιμες για την καλή υγεία μας βιταμίνες.

Επιπλέον, η σαλάτα αυτή θα μας εφοδιάσει με μία εξαιρετική ποσότητα καροτενοειδών, όπως είναι το β-καροτένιο και το α-καροτένιο.

Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ενώσεις που προσδίδουν το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα στα διάφορα φρούτα και λαχανικά και έχουν συνδεθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία μας χάρη στην ικανότητα τους να μετατρέπονται ενδογενώς σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών, για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για την σαλάτα:

  1. Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά.

  2. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

  3. Ζουλάμε με τα χέρια τα λαχανικά και τους κάνουμε μασάζ για λίγα λεπτά για να απορροφήσουν το αλάτι και το λεμόνι.
  4. Αφήνουμε τη σαλάτα σκεπασμένη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Για το ντρέσινγκ:

  1. Εντωμεταξύ όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ.

  2. Χτυπάμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα.

  3. Αφού μαραθούν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε μία σαλατιέρα.

  4. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ για την πολίτικη σαλάτα.

  5. Ανακατεύουμε και ψύχουμε τη σαλάτα για τουλάχιστον 3 ώρες.

  6. Η σαλάτα όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο νόστιμη γίνεται. Την επόμενη ημέρα δηλαδή είναι στην ιδανική κατάσταση και έχει ακόμη πιο έντονη γεύση.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/6 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)232,511,6 %
Λιπαρά (γρ)20,326,0 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)2,914,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ.)14,8-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ.)1,7-
Υδατάνθρακες (γρ)12,54,5 %
Φυτικές ίνες (γρ)4,114,6 %
Σάκχαρα (γρ)4,14,6 %
Πρωτεΐνη (γρ)1,83,6 %
Νάτριο (mg)65,82,9 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE)630,770,1 %
Βιταμίνη C (mg)67,775,2 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,211,8 %
Φυλλικό οξύ (μg)63,816,0 %
Επιπρόσθετα Συστατικά
Καροτενοειδή
β-καροτένιο (μg)6218,8-
α-καροτένιο (μg)2506,4-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)76,6-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)192,1-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το

συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

 

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού