Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η

εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, ταυτόχρονα όμως έχει και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις – και σε επίπεδο διατροφής. Πολλές γυναίκες λανθασμένα είτε υποκύπτουν στην ανεξέλεγκτη υπερφαγία με πρόσχημα την εγκυμοσύνη, είτε καταλήγουν να υποσιτίζονται από φόβο μην πάρουν πολλά κιλά. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε υγιεινές τροφές και θρεπτικά συστατικά, δεν συμβάλλει μόνο στην καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης και στην καλύτερη κατάσταση του οργανισμού της εγκύου, αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία του μωρού. Εμείς, στο Food for Health, θα φροντίσουμε να έχετε την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση και έκβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Το γεγονός ότι μέσα από εσάς τρέφεται και το μωρό σας μπορεί να γίνει ένα ισχυρό κίνητρο για να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης – και όχι μόνο. Τηρώντας ένα σωστό διατροφικό πλάνο, δεν θα εξασφαλίσετε μόνο καλύτερα επίπεδα υγείας για εσάς και το μωρό σας αλλά θα ελέγξετε και την πρόσληψη βάρους σας ώστε να κυμαίνεται μέχρι το τέλος στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Συνήθως στην εγκυμοσύνη οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται κατά 300 θερμίδες περίπου. Όπως και να ‘χει, ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για εσάς και το μωρό σας.

Ομάδες Τροφίμων

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων μέσα στην ημέρα, ούτως ώστε να είστε σίγουρη ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για εσάς και το μωρό σας. Δείτε παρακάτω κάποιες συνιστώμενες πηγές για μια υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη:

Φρούτα και λαχανικά:

Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών, πλούσια σε χρώματα, υφές και ποικιλία και πλύνετέ τα καλά.

Δημητριακά και σιτηρά:

Προτιμήστε του σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης.

Φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεΐνης:

Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, καθώς και το άπαχο κρέας, τα αυγά και το ψάρι αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης. Αποφύγετε ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας, επεξεργασμένο κρέας (π.χ. αλλαντικά), εντόσθια, σούσι, ωμά αυγά.

Γαλακτοκομικά:

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί. Αποφύγετε μαλακά τυριά και μη παστεριωμένο γάλα. Εάν είστε vegan ή έχετε κάποια δυσανεξία υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές.

Υγιεινά λιπαρά:

Καταναλώστε άφοβα υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Περιορίστε το βούτυρο.

Πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι:

Περιορίστε τα γλυκά και τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη και επιλέξτε υγιεινά και έξυπνα σνακ και γλυκίσματα. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι επιβλαβές.

Νερό:

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος και τα υγρά του αίματος αυξάνονται περίπου κατά 50%. Ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να διατηρείτε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό, περίπου 8-10 ποτήρια την ημέρα, κάτι που θα σας βοηθήσει και στην περίπτωση που εμφανίζετε οιδήματα.

Καφεΐνη:

Γενικά μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα (περίπου 1-2 κούπες καφέ) θεωρείται ασφαλής ποσότητα λήψης για τις εγκύους. Εντούτοις είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τον καφέ, καθώς και όλα τα καφεϊνούχα προϊόντα όπως αναψυκτικά τύπου cola, τσάι και ενεργειακά ποτά.

Αλκοόλ:

Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για την περίοδο της εγκυμοσύνη και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Συμπληρώματα Διατροφής:

Από τον πρώτο μήνα κιόλας της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να λαμβάνετε κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων, δεδομένου ότι η διατροφή σας ενδέχεται να μην επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σας, π.χ. σε ασβέστιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Ο διαιτολόγος σε συνεργασία με τον γυναικολόγο στο πρότυπο κέντρο μας θα σας προτείνουν, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, το καλύτερο σχήμα συμπληρωμάτων και την κατάλληλη δοσολογία, ώστε σε συνδυασμό με το διατροφικό σας πλάνο να λαμβάνετε επαρκώς τα συστατικά που χρειάζεστε.