Μειώστε την πρόσθετη ζάχαρη

Η προσοχή στην κατανάλωση της ζάχαρης παίζει σημαντικό ρόλο για μία υγιεινή διατροφή, ειδικά αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη ή με τάση για διαβήτη. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα αλκοολούχα ποτά, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη και τα γλυκά εν γένει. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, το είδος δηλαδή της ζάχαρης που θα πρέπει να αποφεύγουμε, σε αντίθεση με τα ‘φυσικά’ σάκχαρα που περιέχονται για παράδειγμα στα φρούτα και στο γάλα. Επίσης, οι κενές θερμίδες από τα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και σε αύξηση βάρους. Τι μπορείτε να αλλάξετε;

Για παράδειγμα αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον ζάχαρη στο πιάτο ή στο φλιτζάνι σας (π.χ. στον καφέ), συγκρίνετε ετικέτες τροφίμων και προτιμήστε τα προϊόντα με χαμηλότερη ή και καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό, δοκιμάστε να προσθέσετε στις συνταγές σας αντί για ζάχαρη καρυκεύματα όπως κανέλα, τζίντζερ, βανίλια, προσθέστε φρέσκα φρούτα στα δημητριακά σας αντί για ζάχαρη ή σιρόπι, κλπ. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μία προσωρινή λύση για να διατηρήσετε την γλυκύτητα είναι η χρήση γλυκαντικών υλών – χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στην χρήση τους και γενικά καλό είναι να περιορίσετε την πρόσληψή τους. Προσπαθήστε να τρώτε σταδιακά όλο και λιγότερη ζάχαρη. Ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 6-8 εβδομάδες για να εξοικειωθεί, και με τον καιρό θα δείτε ότι τρόφιμα που παλαιότερα σας άρεσαν πλέον σας φαίνονται πολύ γλυκά.