Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Αρνί στο φούρνο

Αρνί στο φούρνο

Αρνί στο φούρνο

Συστατικά

Για 10 μερίδες:

  • 2 και ½ κιλό αρνί, μπούτι

  • 1 και ½ κιλό γλυκοπατάτες

  • ½ κούπα ελαιόλαδο (120 γρ.)

  • Χυμό από δύο λεμόνια

  • Ξύσμα από δύο λεμόνια

  • 1 κ. της σούπας αποξηραμένη ρίγανη

  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

  • 2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 3 κ. της σούπας μουστάρδα

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά φούρνου με λεμονάτες γλυκοπατάτες.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 590 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής «ποιότητας», καλύπτοντας το σύνολο των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, καλύπτοντας σχεδόν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, ενώ μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή νευρική λειτουργία.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.

Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βέβαια, και για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας καλό είναι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία μερίδα εβδομαδιαίως.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις πατάτες:

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

  2. Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.

  3. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις γλυκοπατάτες.

  4. Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

  5. Αδειάζουμε τις γλυκοπατάτες σε βαθύ ταψί.

  6. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα και τα κλωνάρια από το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Για το αρνί:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το αρνί σε μερίδες.

  2. Βάζουμε το αρνί στο ταψί με τις γλυκοπατάτες και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.

  3. Περιχύνουμε το αρνί με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.

  4. Προσθέτουμε στο ταψί 1 κούπα νερό.

  5. Καλύπτουμε το ταψί, σκεπάζουμε καλά µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά.

  6. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.

  7. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και κάτι, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα υγρά του αρνιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/10 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)590,529,5 %
Λιπαρά (γρ)35,445,4 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)11,356,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)18,8-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)2,6-
Υδατάνθρακες (γρ)14,25,2 %
Φυτικές ίνες (γρ)2,38,2 %
Σάκχαρα (γρ)4,44,9 %
Πρωτεΐνη (γρ)50,9101,8 %
Χοληστερόλη (mg)168,856,3 %
Νάτριο (mg)146,96,4 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη Α (μg RAE)657,373,0 %
Βιταμίνη C (mg)17,119,0 %
Σίδηρος (mg)4,223,3 %
Θειαμίνη (mg)0,325,0 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,646,2 %
Νιασίνη (mg)13,383,1 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,529,4 %
Φυλλικό οξύ (μg)47,311,8 %
Βιταμίνη Β12 (μg)5,0208,3 %
Παντοθενικό οξύ (mg)1,938,0 %
Φώσφορος (mg)409,232,7 %
Μαγνήσιο (mg)66,115,7 %
Ψευδάργυρος (mg)9,081,8 %
Σελήνιο (μg)55,3100,5 %
Χαλκός (μg)0,333,3 %
Μαγγάνιο (mg)0,417,4 %
Κάλιο (mg)946,320,1 %
Επιπρόσθετα Συστατικά  
Καροτενοειδή  
β-καροτένιο (μg)7872,3-
α-καροτένιο (μg)29,4-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)0,4-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)1,5-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Κλείστε Ραντεβού