Διατροφή για Vegans

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

Vegan Διατροφή

Σ

ύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρία, «τα σωστά σχεδιασμένα χορτοφαγικά διατροφικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως χορτοφαγικών και των vegan διατροφών, είναι υγιεινά, επαρκή διατροφικά και μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία σε ό,τι αφορά την αποτροπή αλλά και τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών». Πολλές έρευνες υποδεικνύουν τη χορτοφαγία ως τη βέλτιστη διατροφή αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Εντούτοις, χρειάζεται προσοχή στις διατροφικές μας επιλογές, καθώς οτιδήποτε «vegan» ή «vegetarian» δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι και υγιεινό ή ότι ‘δεν παχαίνει’.

Η αποχή από το κρέας δεν ταυτίζεται οπωσδήποτε και με την υγιεινή διατροφή, αν για παράδειγμα η διατροφή περιλαμβάνει αντί του κρέατος πατάτες, έτοιμους φρουτοχυμούς ή γλυκά. Κάποιοι vegetarians επίσης συνηθίζουν να υπερκαταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες και υψηλά ποσοστά ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού ενώ αντίθετα να μην τρώνε αρκετά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης ή τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και ως εκ τούτου να μην λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά. Με τον σχεδιασμό όμως του κατάλληλου διατροφικού πλάνου, μπορεί μια χορτοφαγική διατροφή να καλύπτει τις ανάγκες κάθε ηλικίας και κάθε περίπτωσης, από παιδιά και εφήβους μέχρι εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Στο πρότυπο κέντρο μας και με τη βοήθεια του κλινικού διαιτολόγου θα αποκτήσετε το ιδανικό διατροφικό πλάνο για εσάς, βάσει των διατροφικών σας αναγκών.

Κατηγορίες vegetarians

Σύμφωνα με τον αυστηρό ορισμό, ‘vegetarians’ χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και ψάρια. Υπάρχουν όμως πλέον διάφορες παραλλαγές vegetarians με κριτήριο κάποιες ομάδες τροφίμων από τις οποίες απέχουν ή όχι:

Vegans (απόλυτοι vegetarians):

Δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρια και γενικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης ή παράγωγά τους, όπως αυγά, γαλακτοκομικά ή ζελατίνη.

Lacto-ovo vegetarians:

Δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρια, αλλά τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά.

Lacto vegetarians:

Δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά.

Ovo vegetarians:

Δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά, αλλά τρώνε αυγά.

Partial vegetarians:

Αποφεύγουν το κρέας αλλά μπορεί να φάνε ψάρια (pesco-vegetarian, pescatarian) ή πουλερικά (pollo-vegetarian).

Κάποιοι επίσης ακολουθούν μία ‘semivegetarian’ διατροφή, η οποία βασίζεται κυρίως στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά περιστασιακά ή σε μικρές ποσότητες μπορεί να συμπεριλαμβάνει κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, πουλερικά και ψάρια.

Σχεδιάζοντας μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μία διατροφή ‘vegetarian’, ένας τρόπος να ξεκινήσετε είναι να μειώνετε σταδιακά το κρέας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Δεν χρειάζεται να εξαλείψετε πλήρως όλα τα ζωικά τρόφιμα από τη διατροφή σας. Προκειμένου να επωφεληθείτε στο έπακρο από μια χορτοφαγική διατροφή, επιλέξτε μια ποικιλία τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης. Ταυτόχρονα, περιορίστε τις λιγότερο υγιεινές επιλογές, όπως τη ζάχαρη, τα ζαχαρούχα ποτά/ αναψυκτικά, τους έτοιμους χυμούς και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι όσο πιο αυστηρή είναι μία δίαιτα, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, μια vegan διατροφή στερείται των φυσικών διατροφικών πηγών της βιταμίνης B12, καθώς και των γαλακτοκομικών, τα οποία είναι καλές πηγές ασβεστίου.

Για τον σχεδιασμό της χορτοφαγικής διατροφής σας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να λαμβάνετε επαρκώς, όπως: ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη B12, πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο και ιώδιο.