Διατροφή στον Θηλασμό

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διατροφή στον Θηλασμό

 

Ε

άν μπορείτε να θηλάσετε, ο αποκλειστικός θηλασμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη τροφή για το μωρό σας, τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής του. Προκειμένου όμως να εξασφαλίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη του μητρικού θηλασμού, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να πίνετε αρκετά υγρά. Είναι πιθανό ακριβώς αυτό το διάστημα να σας απασχολεί και η απώλεια των επιπλέον κιλών της εγκυμοσύνης, αλλά εφ’ όσον θηλάζετε θα πρέπει να αποφύγετε αυστηρά διατροφικά προγράμματα απώλειας βάρους, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού.

Όπως και στην εγκυμοσύνη, έτσι και στην περίοδο του θηλασμού συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι (προτιμήστε είδη ψαριών που δεν επιβαρύνονται με βαρέα μέταλλα), καλές πηγές λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, αλλά και κόκκινο κρέας (με μέτρο). Το αίσθημα της πείνας είναι αυξημένο στον θηλασμό και αυτό γιατί ο μεταβολισμός ενισχύεται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να φροντίσετε να τρώτε υγιεινά γεύματα, ούτως ώστε να μην συσσωρεύσετε παραπανίσια κιλά, αλλά και να χάσετε τα όποια επιπλέον κιλά αποκτήθηκαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε τρόφιμα που προκαλούν αφυδάτωση. Περιορίστε όσο μπορείτε τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, καθώς επίσης τη ζάχαρη αλλά και το αλάτι. Ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι οι πιθανές αλλεργιογόνες τροφές, κάτι που δεν μπορείτε να το γνωρίζετε εξ αρχής, παρά μόνο σε περίπτωση που το μωρό σας εμφανίσει σημάδια δυσανεξίας. Καλό είναι να κρατάτε σημειώσεις των καθημερινών σας γευμάτων, ούτως ώστε να εντοπίσετε σχετικά γρήγορα το τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία στο μωρό σας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, μην διστάσετε να συζητήσετε με τον γυναικολόγο και τη μαία μας, οι οποίοι μπορούν να σας προτείνουν πολλές και απλές μεθόδους για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό.