Συστατικά
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 μέτριου μεγέθους ώριμο αβοκάντο (~100 γρ. χωρίς το κουκούτσι)
- 2 μέτριες πατάτες ή 1 μεγάλη πατάτα (~250 γρ. βρασμένες χωρίς τη φλούδα)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- ½ σκελίδα σκόρδο ή ¼ αν είναι μεγάλη η σκελίδα
- 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Ένας ακόμη τρόπος να δοκιμάσετε το αβοκάντο! Ο πουρές αβοκάντο συνοδεύει εξαιρετικά θαλασσινά, αλλά και πουλερικά. Έχει την τέλεια κρεμώδη υφή και αποτελείται αποκλειστικά από φυτικής προέλευσης πρώτες ύλες. Το τζίντζερ και το σκόρδο προσδίδουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, αλλά και έντονη γεύση ώστε να μη χρειάζεται προσθήκη αλατιού. Το αβοκάντο είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για τις καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες τους, αλλά και σε πρεβιοτικά που συμβάλλουν σημαντικά στην εντερική υγεία. Επιπλέον, συνδυαστικά με την πατάτα προσφέρει μια σημαντική πηγή καλίου, συστατικού που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.
- Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και στη συνέχεια το στύβουμε για να πάρουμε το χυμό του.
- Τρίβουμε στον τρίφτη το τζίντζερ και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα συστατικά του πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε την κρεμώδη υφή που θέλουμε.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα: 100 γρ1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 112,7 | 5,6 % |
Λιπαρά (γρ) | 5,7 | 7,3 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 0,7 | 3,5 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) | 4,2 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 13,9 | 5,1 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 1,7 | 6,1 % |
Σάκχαρα (γρ) | 1,3 | 1,4 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 2,2 | 4,4 % |
Νάτριο (mg) | 3,8 | 0,2 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Βιταμίνη C (mg) | 13,2 | 14,7 % |
Θειαμίνη (mg) | 0,1 | 8,3 % |
Νιασίνη (mg) | 1,3 | 8,1 % |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,3 | 17,6 % |
Παντοθενικό οξύ (mg) | 0,4 | 8,0 % |
Χαλκός (mg) | 0,1 | 11,1 % |
Κάλιο (mg) | 318,9 | 6,8 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.