Συστατικά
Για 6 μερίδες:
Για τη βάση:
¼ της κούπας πούδρα αμυγδάλου
¼ της κούπας βρώμη
2 κ. της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
1 κ. της σούπας μέλι ή maple syrup
Για την κρέμα:
200 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ. της σούπας χυμό λεμονιού
1 κ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Αλάτι
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Αυτή είναι η μόνη συνταγή cheesecake που χρειάζεστε.
Γρήγορη, νόστιμη και υγιεινή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κλασσική συνταγή!
Παραδοσιακά για τη βάση του cheesecake χρησιμοποιούνται μπισκότα και βούτυρο.
Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε μία πιο υγιεινή εκδοχή του, συνδυάζοντας πούδρα αμυγδάλου, βρώμη και βούτυρο αμυγδάλου.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει μόλις 225 θερμίδες και αποτελεί μία καλή πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας μας σχεδόν το 13% των ημερήσιων αναγκών μας.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία καλή πηγή διαφόρων βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και η ριβοφλαβίνη.
Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή θα μας εφοδιάσει με μία καλή ποσότητα ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο φώσφορος, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση:
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε την πούδρα αμυγδάλου, τη βρώμη, το βούτυρο αμυγδάλου, το μέλι/maple syrup και ζυμώνουμε μέχρι η πούδρα αμυγδάλου να έχει ενσωματωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στο βούτυρο αμυγδάλου.
Πιέζουμε το μείγμα σε ένα ταψί τετράγωνο 20 εκ. ή στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 20 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα:
Ανακατεύομε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μεσαίο μπολ, με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το cheesecake:
Ρίχνουμε τη κρέμα στη φόρμα/ταψί πάνω από τη βάση αμυγδάλου.
Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες και απολαμβάνουμε. Εάν θέλουμε βάζουμε από πάνω μια μαρμελάδα βύσσινο ή από κόκκινα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα (1/6 της συνταγής): 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
---|---|---|
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 225,2 | 11,3 % |
Λιπαρά (γρ) | 18,4 | 23,6 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 7,7 | 38,5 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) | 5,1 | - |
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ) | 1,4 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 10,3 | 3,7 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 1,4 | 5,0 % |
Σάκχαρα (γρ) | 3,1 | 3,4 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 6,2 | 12,4 % |
Χοληστερόλη (mg) | 38,0 | 12,7 % |
Νάτριο (mg) | 121,3 | 5,3 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Βιταμίνη Α (μg RAE) | 111,6 | 12,4 % |
Βιταμίνη E (mg) | 1,6 | 10,7 % |
Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,2 | 15,4 % |
Φώσφορος (mg) | 137,2 | 11,0 % |
Χαλκός (μg) | 0,1 | 11,1 % |
Μαγγάνιο (mg) | 0,3 | 13,0 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.